Hoe bereik je doelstellingen?

18 maart 2015

Hoe bereik je doelstellingen? Om doelstellingen te bereiken heb je te maken met meerdere aspecten. Hieronder staat kort en krachtig beschreven wat hierbij komt kijken. Het belangrijkste aspect is: doorzetting, vandaar dat we daarmee beginnen.

Doorzettingsvermogen

Wat is de betekenis van doorzettingsvermogen? Letterlijk betekent het: de kracht om door te zetten. Als iemand in de sport een doorzetter is dan beschikt hij of zij over een ijzeren mentaliteit om zijn of haar doelen te bereiken en niemand weerhoudt hem of haar daarvan.

Bij de centrale vraag: Hoe bereik je doelstellingen? is het belangrijk om te onthouden dat wanneer je een doel voor ogen hebt, het niet vanzelf zal gaan om dit doel te bereiken.

Realiteit

Realiteit is hier een onderdeel van. Is afvallen je doel en sport je hiervoor vier dagen in de week? Dan ben je goed bezig! Maar als je daarnaast zes avonden in de week ongezond eet, wordt het een onrealistisch doel.

Tijd

Neem een realistische tijdsduur aan. Denk je: Door één keer in de week hard te lopen raak ik vijf kilo kwijt en die kilo’s komen nooit meer terug dan heb je het mis. Vijf kilo raak je niet kwijt door één, twee, drie, vier of vijf keer hard te lopen, dit duurt vele malen langer. Ook bereik je sneller resultaat als je 30 minuten hardloopt in plaats van vijf minuten per sessie.

Logisch nadenken

Verdiep je in je doel:
Wat is ervoor nodig om mijn doel te bereiken?

Wat moet ik ervoor doen?

Wat moet ik ervoor laten?

Zet deze punten op een rijtje en je bent al drie stappen verder.

Discipline

Tijdens de weg om je doel te bereiken heb je te maken met ups and downs. In het ergste geval krijg je te maken met blessures, waardoor je de ‘strijd’ moet staken. Dan zal het aankomen op jouw eigen doorzettingsvermogen.

Rafael Nadal

Hoe bereik je doelstellingen?Een goed voorbeeld op de vraag hoe bereik je doelstellingen is de topsporter met een geweldige mentaliteit en gigantisch veel doorzettingsvermogen namelijk, tennisser Rafael Nadal. Hij was de nummer 1 van de wereld, raakte bijna een jaar lang geblesseerd maar vocht zich toch weer terug tot nummer 1 van de wereld.

Natuurlijk is deze sporter geboren met talent, maar als je je bedenkt dat hij bijna alles al heeft gewonnen en multimiljonair is. Zou jij dan ook nog steeds elke dag trainen? Elk punt willen winnen? En geen enkele bal laten lopen op de tennisbaan?

Dat is doorzetten en ergens voor gaan!

Zijn doel is nu om opnieuw de nummer 1 van de wereld te worden na wederom een langdurige blessure. Het perfecte voorbeeld op de vraag: hoe bereik je doelstellingen? en van een echte doorzetter!