Komt er echt minder suiker in frisdrank?

1 juli 2015

Komt er echt minder suiker in frisdrank?

Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) wordt binnen een paar jaar de hoeveelheid suiker in bestaande dranken nog meer teruggedrongen. Daarnaast komen er ook nieuwe producten op de markt in kleinere verpakkingen en meer light-producten. Dit is goed nieuws want uit onderzoek blijkt dat Nederlanders jaarlijks 100 liter frisdrank drinken en 12 liter sap. Nederlanders krijgen dagelijks 4% van hun calorieën binnen via frisdrank en in een blikje cola zitten al 8 suikerklontjes.

Wat doet suiker nou precies in je lichaam?

Glucose
Het is belangrijk voor de gezondheid om minder suiker te consumeren. Enzymen breken suiker af tot glucose en fructose. Vervolgens haalt insuline het glucose uit je bloed en zet dit om in energie. Maar teveel glucose zorgt ervoor dat je lichaam dit niet kan verwerken waardoor deze energie van korte duur zal zijn. Er moet veel insuline aan te pas komen wat er juist weer voor zorgt dat het hongergevoel in je hersenen wordt gestimuleerd (zelfs als je verzadigd bent). Vervolgens gaat je lichaam glucose opslaan als buikvet.

Fructose
Je lever probeert de fructose te verteren maar wanneer de hoeveelheid fructose te groot is, lukt dit niet. Door een overschot aan fructose in de lever kunnen vetbolletjes ontstaan. Ook verlaagt het je goede HDL-cholesterol en verhoogt het de aanmaak van een type vet dat in de slagaders kan gaan zitten waardoor de kans op een beroerte of hartaanval toeneemt. Uiteindelijk vraagt je lever de alvleesklier om extra insuline aan te maken. De alvleesklier moet te hard werken wat het risico op ontstekingen in je lichaam, diabetes en overgewicht vergroot.

minder suiker in frisdrank

Heb je advies nodig met betrekking tot voeding, gezondheid of beweging? Onze voedings- en vitaliteitscoaches staan voor jou klaar. Tik je postcode in op www.sportentrainer.nl, selecteer voedingscoach in het filter en vind ze bij jou in de buurt!

Bron: Nos.nl Womenshealthmag.nl

©Sportentrainer.nl