Zwaarlijvigheid op weg naar grootste en duurste maatschappelijke probleem ooit

20 november 2014

Obesitas is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Als directe gevolg van obesitas lijden steeds meer mensen aan hart- en vaatziektes, diabetes, gewrichtsaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Obesitas wordt ook wel zwaarlijvigheid genoemd en komt vaak voor bij mensen die overvoed zijn en te weinig bewegen.

BMI

Bij een BMI hoger dan 25kg/m2 spreken we van overgewicht en met een BMI hoger dan 30kg/m2 kan u als obees worden beschouwd. De BMI kan worden berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters.

Wereldwijd probleem

Obesitas is een wereldwijd probleem en komt steeds vaker voor bij volwassenen en kinderen. Dit probleem lijkt hard op weg het grootste en duurste probleem van deze tijd te worden. Uit een rapport (van internationaal consultancy bureau McKinsey) wat onlangs verscheen, blijkt dat obesitas de wereldwijde economie nu al 1.6 biljoen euro kost. Dat is bijna evenveel als de maatschappelijke kosten van roken of van oorlogen.

Aanpak

Bijna een op de drie mensen op aarde is te dik en meer dan 2.1 miljard mensen hebben overgewicht. Een goed dieet en veel lichaamsbeweging zijn belangrijke onderdelen bij de behandeling van overgewicht en obesitas. Daarnaast zijn er volgens de onderzoekers van het rapport oplossingen nodig als wettelijke richtlijnen voor verwerkte voedingsproducten en voor fastfood. Ook zouden verpakte voedingsproducten uit kleinere porties moeten bestaan.

Bron: NOS, Wikipedia